Hoe Douwe Egberts haar prestaties gaat verbeteren

Douwe Egberts. Ik heb er een bijzondere band mee.

Mijn grootouders en ouders kwamen uit Joure in Friesland.

Home of Douwe Egberts.

Als kind kwam ik er vaak en logeerde er zo nu en dan. Aan het einde van de middag haalde ik dan soms mijn opa van moederskant op uit de fabriek van DE.

Fijne herinneringen uit een onbezorgde jeugd.

Respect

Met groot respect en trots vertelde opa over meneer Kees en meneer Jan. Telgen uit het geslacht Egberts die leiding gaven aan het familiebedrijf.

In mijn eigen familie werd uitsluitend Roodmerk koffie en Pickwick thee gedronken. Andere merken bestonden er in hun ogen gewoon niet.

Onvoorwaardelijke merkentrouw, voordat het woord merkentrouw uitgevonden was.

Jammer

Douwe Egberts verplaatste steeds grotere delen van de productie naar Utrecht en werd overgenomen door het Amerikaanse vleesbedrijf Sara Lee.

En verdween langzaam uit beeld.

Zwitserse cups

Ik drink tegenwoordig ook thee van andere merken. Zelfs van supermarkt huismerken.

De koffie komt nu uit Zwitserse cups. In de la ligt nog een pak Roodmerk. Voor het geval dat de koffiemachine stuk gaat. De uiterste houdbaarheidsdatum (ik heb het net nog even gecheckt) van de Roodmerk komt in zicht.

Zelfstandig

Douwe Egberts wordt binnenkort weer zelfstandig. DE Master Blenders 1753 wordt de nieuwe naam.

En de nieuwe topman Michiel Herkemij heeft grote plannen om de prestaties te verbeteren.

Dit is zijn plan

  • Innoveren, innoveren, innoveren
  • De kwaliteit van vroeger herstellen
  • Het marketingbudget in stappen van 4% naar 13% verhogen
  • Het merk versterken
  • Het werkkapitaal verkleinen van 20% naar 10%

Een heel verstandig plan. Heeft alles in zich om hun prestaties te verbeteren.

Ik hoop dat het lukt. Wat zouden mijn opa’s dan trots op meneer Michiel geweest zijn.

 

Foto: Refracted Moments